ГіП написав:«Бобыль ─ как много в этом слове...».
Мої Попереки начинали з «бобилей». Хоча, коли мій (6пра)дід жив у сім̕`ї, то був посполитий і син його теж – посполитий. А от сам родоначальник прізвища ─ бобиль бобильом!
al_mol написав:Прочитал много исповидальных ведомостей, но такое вижу впервые- 1742, что значит БОБЫЛЬ ?
в36 Ольга написав:Всегда была уверена, что бобыль - это вдовец или холостяк. Оказывается это совсем не так, интернет объясняет это слово по-другому :
"Бобы́ль — в Русском государстве XV — начала XVIII вв. одинокий крестьянин, не имеющий земельного надела (бестягольный, нетяглый, то есть не несущий государственных повинностей)."
ГіП написав:По моєму бобилю маємо наступне, с.Хоружівка, Сумська обл.
1769 рік, у сповідці - посполитий.
1774 рік, у сповідці - бобиль. Посполиті поділені на поселян і бобилєй, а в сусідній церкві на поселян і бездворові хати.
Значить маємо бобилі=бездворові хати, аналог підсусідків за полковим устроєм![]()
А чого один дячок писав бобилі, а інший - бездворові, так мабуть єдиного зразка не було як писати
Не знаю точно, бо не фахівець, але здається мені, що це так.Bob Kviatko написав:Вітаю!
Підкажіть будь ласка чи я все правильно розумію. Термін "бобиль" був поширеним на етнічних московських землях, або ж принаймні московсько - українському пограниччі...
Зареєстровані учасники: Bing [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot], nekrashevych