КОРЕЦЬ, міра місткості. Назва походить від слова "кора".
"Корець" означав виріб з кори.
Поширена в більшості слов'ян. народів.
У Галицько-Волинській Русі відома з 12 ст.
З 16 ст. в метрологічній термінології Речі Посполитої слово "корець" вживається на означення одиниці виміру сипких тіл і речовин.
Згідно з Конституцією 1565, корець дорівнював 36 гарнцям. Проте на практиці його величина не була сталою. Вона коливалася від 16 до 45 гарнців. Так, у Руському воєводстві налічувалося 17 видів місцевих корців.
Львівський корець, наприклад, мав місткість 122,999 л.
На Закарпатті слово "корець" ("кориц") вживалося для означення молочарської міри місткістю близько 2 л.
Корець поділявся на два корчики. Останній означав і окрему міру, у Великому князівстві Литовському корчик мав місткість 16 гарнців (бл. 60 л).