УГФ-Український Генеалогічний Форум

Пошук родоводу за прізвищем, за місцем проживання, пошук в архівах, та багато іншого. Приєднуйтесь

Образцовая кухня - 1892

Аватар користувача
 
Повідомлень: 5
З нами з: 18 червня 2019, 22:01
Подякував (-ла): 0 раз.
Подякували: 1 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення valya-ryb » 27 червня 2019, 07:22

D_i_V_a написав:
valya-ryb написав:Рецепт глинтвейна очень даже! Надо попробовать)
Тобто, комусь та згодилось :wink: Приємно :)
Правда ось в цю жарюку про глінтвейн якось важко думається, повернемось сюда в холодніші часи :beer:

Согласна. Сейчас больше идет холодный квас. Но лето так скоротечно) А вот осенью я достану ваш рецепт из копилочки и тогда... :Yahoo!:

Аватар користувача
 
Повідомлень: 6683
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5130 раз.
Подякували: 2472 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 11 листопада 2019, 15:41

Зима та зимові святкові справи починаються в Європі зі святкування святого МАртина, а по нашому МартИна. Тобто сьогодні! :wink:
У листопадових меню царськох Росії немає ніяких делікатесів.
Що ж зазвичай роблять на Мартина? Смажать гуску. Не на Різдво (хоча й таке годиться) а беспосередньо сьогодні.
А що роблять дітлахи?
Вони затемна влаштовують гуляння з ліхтарями та піснями, ходять від хати до хати де їх обдаровують солодощами.
А що роблять господині?
Накривають святковий стіл - якщо не ціла гуска, то гусячі голінця з підливкою, як то кажуть соусом, ніжні картопляні кльоцки, та тушена з глінтвейном і яблуками фіолетова капуста... Смакота...
Приєднуйтесь до свткування! :roll:
Родинні прізвища: Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Барлинський
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 6683
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5130 раз.
Подякували: 2472 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 19 грудня 2019, 12:37

Який чудовий додаток, але з СУТО УКРАЇНСЬКИМ присмаком, викладено у темі Друге Київське жіноче училище духовного відомства

Що кинулось у вічі - так це слово рОсписание з буквою О, мабуть від слова рОзпис

А ще деякі незвичні страви як то: тушанина, рыбныя котлеты с манно-гречневой кашей, жареная рыба с хреном, капусняк со снеткою, чай с отвесной булкой.

І ще типово українські страви яких не зустрічалось в образцовій кухні - борщ і капустняк. :D

Зображення
Родинні прізвища: Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Барлинський
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 6683
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5130 раз.
Подякували: 2472 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 11 липня 2020, 15:22

Рецепти від кінця ХVІІІ століття.

"Старинная русская ХОЗЯЙКА, КЛЮЧНИЦА и СТРЯПУХА;
или
подробное наставление о уприуготовлении настоящих старинных российских кушаньев, заедок и напитков;
о различных предметах касающихся до хозяйства;
о сбережении и заготовлении в прок всяких припасов по самому старинному Российскому обычаю и вкусу.
Расположенная вторично по азбучному порядку, с присовокуплением к тому вновь многих вещей, касающихся до женскаго домашняго хозяйства."
Н. О.
В Санктпетербурге.
Печатано в Типографии Ф: Меїера,
1794 года.

Книга, переиздаваемая из редкого фонда Государственной публичной исторической библиотеки, составлена Николаем Петровичем Осиповым (1751 - 1799) - писателем и переводчиком. Им переведены литературные произведения с французского, немецкого, английского языков, изданы сочинения по домашнему хозяйству.
В эту старинную кулинарную книгу включены различные рецепты приготовления пищи конца ХVІІІ века и советы, необходимые хозяйкам в домашних делах, некоторые из которых и сегодня могут быть применены в хозяйстве. Материал в книге расположен по алфавиту.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Родинні прізвища: Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Барлинський
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 6683
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5130 раз.
Подякували: 2472 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 12 липня 2020, 15:32

D_i_V_a написав:Рецепти від кінця ХVІІІ століття.
Ну, то подивимось що в книжці розповідається про... горілку, тобто водку. Не багато, але колоритно. Життя в шинку було кольорове, різнобарвне, чим і бавило око :beer:

Водки.

ВОДКИ подкрашивать.

Синюю, настаивать с васильками.
Желтую, настаивать с шафраном.
Зеленую, настаивать с мятою, или петрушечью зеленью, или хреновыми листьями.
Красную, настаивать с черникою.
Фиолетовую, настаивать с зернами подсолнечника.
Родинні прізвища: Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Барлинський
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 6683
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5130 раз.
Подякували: 2472 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 12 липня 2020, 16:03

D_i_V_a написав:Рецепти від кінця ХVІІІ століття.
ВОДКА Малороссийская
ЗАПЕКАНКА.
Взять три золотника корицы, пять золотников гвоздики, один золотник кардамону, один золотник перцу, три золотника имбирю, три золотника померанцовой корки, три золотника бадьяну, три золотника анису, три золотника кишнецу, три золотника мастики, один золотник тмину, три золотника шафрану, три золотника розмарину, один золотник дикаго перцу, три золотника мушкатного цвету, один золотник горчицы, один золотник укропного семя, шесть золотников стираксы, шесть золотников кубебы, да всякого хлеба по двенадцати зерен.
Весь сей набор положить в большую бутыль, и взлить на оной ведро анисовой водки, потом обмазать и облепить всю бутыль вокруг хлебным тестом толсто, и закупорив крепко поставить в печь, после того как вынутся хлебы. На другой день вынувши из одной печи поставить в другую, также после хлебов; и сие продолжать двенадцать дней. При чем всякой раз наблюдать, чтобы становить в самой вольной дух, и осматривать всякой раз, нет ли на тесте трещин, которыя не упуская времени замазывать. По прошествии двенадцати дней, дать ей остыть самой собою, и разливши сохранять для употребления.
Родинні прізвища: Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Барлинський
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Поперед.

Повернутись до Про наше, про жіноче

Хто зараз онлайн

Зареєстровані учасники: al_mol, Google [Bot], Google Adsense [Bot], Kita