УГФ-Український Генеалогічний Форум

Пошук родоводу за прізвищем, за місцем проживання, пошук в архівах, та багато іншого. Приєднуйтесь

"Образцовая кухня" - 1892

Чи приваблює вас історія кулінарії та історичні кулінарні рецепти?

Так, з задоволенням читаю літературу про історію кулінарії
0
Немає голосів
Так, інколи готую за історичними рецептами
0
Немає голосів
Так, шукаю старі рецепти і намагаюсь їх поширювать
0
Немає голосів
Так, і навіть знайшов/-ла згадку про іжу, назву страви, застілля, столування, продаж кулінарних виробів в історичному документі
0
Немає голосів
Ні, мене ця тема не цікавить
0
Немає голосів
Ваш варіант відповіді, напишіть в темі
0
Немає голосів
Ваш варіант відповіді, напишіть в темі
0
Немає голосів
 
Всього голосів : 0

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7008
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5363 раз.
Подякували: 2649 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 03 лютого 2021, 20:52

Мариновані оливки популярні вже 6600 років
Людство їсь оливки довше ніж це досі вважалося. Під час розкопок на півночі Ізраелю знайдено місце де оливки маринували. Це найстаріша знахідка з тих, що показує як давно люди частують оливки.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Родинні прізвища: Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Барлинський
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 345
З нами з: 14 січня 2021, 15:44
Подякував (-ла): 381 раз.
Подякували: 68 раз.
Стать: Жінка

Стародавня їжа та стародавня кухня / Еда и кухня наших предков

Повідомлення kbg_dnepr » 19 лютого 2021, 08:26

Ми схильні підсвідомо виходити з того, що так, як ми живемо зараз, люди жили завжди. Але і їжа, і куховарство дуже залежать від довкілля (наявних продуктів, доступних або поширених способів приготування) та традицій. Коли наші предки стали їсти борщ? або взагалі суп? вареники? як пекли хліб? як виглядало харчування в різних регіонах України 50 - 100 - 200 - 300 років тому? Ну, може 200-300 років не дуже актуально (хоча і 400-500 теж цікаво), але навіть 50-100-150 років тому їжа і кухня дуже відрізнялися від теперешніх. Я сама пам'ятаю, що 60 років тому найбільшими повсякденними ласощами був шматок хліба з маслом та медом (або цукром). Мандарини, апельсини чи шоколадні цукерки були новорічними чудесами. Ось не пригадаю, коли я вперше їла банани...
Але ж і звичайні продукти теж дуже змінюються - коли став доступним цукор? чай? рис? картопля? помидори?
Як на мене, про це теж дуже цікаво думати, вивчаючи життя предків.

Ось ця інформація про пошук секретів єгипетського хліба дуже добре показує, як непросто може бути відтворити повсякденне життя та повсякденні звички предків https://charter97.org/ru/news/2021/2/18/411829/.
Катерина
Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко mt H5a (Могилевськ.)
Оглотков I2a2b (Горбат. п. НГГ) Алькін Душин Жарков Кульдішов mt U5a1 Баландін (Симб. губ.)
Клишкін R1a1a Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний mt T2a1 (Новомоск. Дніпроп.)
#генеалогия #генеалогія #пошукпредків #поискпредков #ahnenforschung #ukrainianancestry #родовід #родословная

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7008
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5363 раз.
Подякували: 2649 раз.
Стать: Жінка

Re: Стародавня їжа та стародавня кухня / Еда и кухня наших предков

Повідомлення D_i_V_a » 19 лютого 2021, 16:39

kbg_dnepr написав:Стародавня їжа та стародавня кухня / Еда и кухня наших предков

Ми схильні підсвідомо виходити з того, що так, як ми живемо зараз, люди жили завжди. Але і їжа, і куховарство дуже залежать від довкілля (наявних продуктів, доступних або поширених способів приготування) та традицій. Коли наші предки стали їсти борщ?
Мабуть дійсно треба переназвать тему, як то стародавня кухня. І не обов'язково це має бути українська... бо джерел для пошуків вглиб не так і багато.

Це не моя знахідка, це я подивилась передачу з відомим українським молодим кулінром, який щось там з однодумцями відроджує, віднаходить оті старовинні українські страви і популяризує.
Де берете? - постало йому питання.
А з Енеїди Котляревського - була вдповідь. - Що вони там в Енеїді робили? Билися. А між битвами відпочівали, їли і веселилися.

Котляревський народився 1769 року, а помер 1838.
То якщо заглянути в текст Енеїди, то можна там побачити назви страв на українських теренах у 18-му столітті. Який цікавий уривок віднайшовся! Як він гарно лягає на сучасну дійсність...

Ми вас одучим, супостати,
Морити вдов, дурить дівок,
Чужії землі однімати
І шкодити чужий садок.
Давайте вашого гульвісу,
Я вмиг його одправлю к бісу,
І вас подавимо, як мух;
Чого прийшли ви, голодрабці?
Лигать латинської потапці?
Пождіть - ваш витісним ми дух!

Сам Котляревский російською мовою пояснює, що ж таке Потапці - род окрошки с хлебом. К.
але ж там написано латинської. І що ж ми можемо з цього припустити? Що потапці прийшли до україни як модна страва з якоїсь латини? А з якої тоді? І окрошку вони вже тоді знали? Уууу, як цікаво...
З цього всього може вийти гарне історичне дослідження :wink:
Родинні прізвища: Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Барлинський
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Поперед.

Повернутись до Про наше, про жіноче

Хто зараз онлайн

Зареєстровані учасники: Bing [Bot], Google [Bot]