УГФ-Український Генеалогічний Форум

Пошук родоводу за прізвищем, за місцем проживання, пошук в архівах, та багато іншого. Приєднуйтесь

Зразкова кухня / Образцовая кухня

Чи приваблює вас історія кулінарії та історичні кулінарні рецепти?

Так, з задоволенням читаю літературу про історію кулінарії
1
50%
Так, інколи готую за історичними рецептами
1
50%
Так, шукаю старі рецепти і намагаюсь їх поширювать
0
Немає голосів
Так, і навіть знайшов/-ла згадку про іжу, назву страви, застілля, столування, продаж кулінарних виробів в історичному документі
0
Немає голосів
Ні, мене ця тема не цікавить
0
Немає голосів
Ваш варіант відповіді, напишіть в темі
0
Немає голосів
Ваш варіант відповіді, напишіть в темі
0
Немає голосів
 
Всього голосів : 2

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7685
З нами з: 01 березня 2016, 11:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5725 раз.
Подякували: 2970 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 26 грудня 2020, 22:48

D_i_V_a написав:Рецепти від кінця ХVІІІ століття.
1794 года.
ГУСИНЫЯ печенки заготовлять.
Печенки по вынутии из гуся положить тотчас в холодную воду, или зимою прямо в снег; чтобы они как можно были белее. Естьли же кто желает, чтобы печенка была велика, то вымывши на чисто в воде, положить в теплое молоко, и посыпав несколько мелко истолченаго перца, дать стоять двои сутки, подливая через каждые 2 часа свежее молоко. От сего она так разбухнет, что сделается в трое больше.

Для запекания ее, изрезывается она ломтиками, и не много просаливается, потом посыпается перцом, и оставляется лежать так несколько времени. После чего жарится на сковороде в масле; на перед же усыпается крупичатою мукою , или обваливается в смесь, составленную из молока, муки, и двух яиц. Во время же жарения переворачивается по часту.
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7685
З нами з: 01 березня 2016, 11:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5725 раз.
Подякували: 2970 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 03 лютого 2021, 21:52

Мариновані оливки популярні вже 6600 років
Людство їсь оливки довше ніж це досі вважалося. Під час розкопок на півночі Ізраелю знайдено місце де оливки маринували. Це найстаріша знахідка з тих, що показує як давно люди частують оливки.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 2174
З нами з: 14 січня 2021, 16:44
Подякував (-ла): 1856 раз.
Подякували: 378 раз.
Стать: Жінка

Стародавня їжа та стародавня кухня / Еда и кухня наших предков

Повідомлення kbg_dnepr » 19 лютого 2021, 09:26

Ми схильні підсвідомо виходити з того, що так, як ми живемо зараз, люди жили завжди. Але і їжа, і куховарство дуже залежать від довкілля (наявних продуктів, доступних або поширених способів приготування) та традицій. Коли наші предки стали їсти борщ? або взагалі суп? вареники? як пекли хліб? як виглядало харчування в різних регіонах України 50 - 100 - 200 - 300 років тому? Ну, може 200-300 років не дуже актуально (хоча і 400-500 теж цікаво), але навіть 50-100-150 років тому їжа і кухня дуже відрізнялися від теперешніх. Я сама пам'ятаю, що 60 років тому найбільшими повсякденними ласощами був шматок хліба з маслом та медом (або цукром). Мандарини, апельсини чи шоколадні цукерки були новорічними чудесами. Ось не пригадаю, коли я вперше їла банани...
Але ж і звичайні продукти теж дуже змінюються - коли став доступним цукор? чай? рис? картопля? помидори?
Як на мене, про це теж дуже цікаво думати, вивчаючи життя предків.

Ось ця інформація про пошук секретів єгипетського хліба дуже добре показує, як непросто може бути відтворити повсякденне життя та повсякденні звички предків https://charter97.org/ru/news/2021/2/18/411829/.
Катерина
Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко mt H5a (Могилевськ.)
Оглотков I2a2b (Горбат. п. НГГ) Алькін Душин Жарков Кульдішов mt U5a1 Баландін (Симб. губ.)
Клишкін R1a1a Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний mt T2a1 (Новомоск. Дніпроп.)
#генеалогия #генеалогія #пошукпредків #поискпредков #ahnenforschung #ukrainianancestry #родовід #родословная

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7685
З нами з: 01 березня 2016, 11:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5725 раз.
Подякували: 2970 раз.
Стать: Жінка

Re: Стародавня їжа та стародавня кухня / Еда и кухня наших предков

Повідомлення D_i_V_a » 19 лютого 2021, 17:39

kbg_dnepr написав:Стародавня їжа та стародавня кухня / Еда и кухня наших предков

Ми схильні підсвідомо виходити з того, що так, як ми живемо зараз, люди жили завжди. Але і їжа, і куховарство дуже залежать від довкілля (наявних продуктів, доступних або поширених способів приготування) та традицій. Коли наші предки стали їсти борщ?
Мабуть дійсно треба переназвать тему, як то стародавня кухня. І не обов'язково це має бути українська... бо джерел для пошуків вглиб не так і багато.

Це не моя знахідка, це я подивилась передачу з відомим українським молодим кулінром, який щось там з однодумцями відроджує, віднаходить оті старовинні українські страви і популяризує.
Де берете? - постало йому питання.
А з Енеїди Котляревського - була вдповідь. - Що вони там в Енеїді робили? Билися. А між битвами відпочівали, їли і веселилися.

Котляревський народився 1769 року, а помер 1838.
То якщо заглянути в текст Енеїди, то можна там побачити назви страв на українських теренах у 18-му столітті. Який цікавий уривок віднайшовся! Як він гарно лягає на сучасну дійсність...

Ми вас одучим, супостати,
Морити вдов, дурить дівок,
Чужії землі однімати
І шкодити чужий садок.
Давайте вашого гульвісу,
Я вмиг його одправлю к бісу,
І вас подавимо, як мух;
Чого прийшли ви, голодрабці?
Лигать латинської потапці?
Пождіть - ваш витісним ми дух!

Сам Котляревский російською мовою пояснює, що ж таке Потапці - род окрошки с хлебом. К.
але ж там написано латинської. І що ж ми можемо з цього припустити? Що потапці прийшли до україни як модна страва з якоїсь латини? А з якої тоді? І окрошку вони вже тоді знали? Уууу, як цікаво...
З цього всього може вийти гарне історичне дослідження :wink:
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 2174
З нами з: 14 січня 2021, 16:44
Подякував (-ла): 1856 раз.
Подякували: 378 раз.
Стать: Жінка

Re: "Образцовая кухня" - 1892

Повідомлення kbg_dnepr » 29 травня 2021, 21:00

Может, не переименовывать, а просто сократить, убрав кавычки и дату?

О школьном питании:

Минестроне, шулики с маком и никаких сосисок: рассказываем об основных изменениях в школьном питании

https://news.obozrevatel.com/society/bez-sosisok-i-sahara-kak-izmenitsya-detskoe-pitanie-v-shkolah.htm?_ga=2.263042377.45964859.1622310436-2016656360.1480069872
Катерина
Глушак (Брянськ.) Ковальов Федосенко mt H5a (Могилевськ.)
Оглотков I2a2b (Горбат. п. НГГ) Алькін Душин Жарков Кульдішов mt U5a1 Баландін (Симб. губ.)
Клишкін R1a1a Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухів)
Кириченко Бондаренко Білоус Страшний mt T2a1 (Новомоск. Дніпроп.)
#генеалогия #генеалогія #пошукпредків #поискпредков #ahnenforschung #ukrainianancestry #родовід #родословная

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7685
З нами з: 01 березня 2016, 11:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5725 раз.
Подякували: 2970 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня

Повідомлення D_i_V_a » 29 травня 2021, 21:39

kbg_dnepr написав:Может, не переименовывать, а просто сократить, убрав кавычки и дату?
Чому ні? Час йде і віднаходяться ще цікаві кулінарні книги з минулого.

Ось, наприклад, презентую книгу, яка на 10 років "молодша" від тої з якої почалась тема, тобто від 1882 року, і має дивну для сучасності назву - "Домашний дешевый стол, скоромный и постный" составили Е. и Л. Михаэлис. Издание Шелгуновой, С.-Петербург 1882

Эту книгу издатель обнаружил в бабушкином сундуке среди самых ценных вещей. Именно по ней она готовила такие простые, но безумно вкусные блюда, как, например, капустник, переложенный слоями мяса и гречневой каши, картофельные пироги, рассольник с почками на говяжьем бульоне или клопфлейш - знаменитое немецкое блюдо из тушеной говядины.
Практически все рецепты этой книги, собранные в 1882 году, современная хозяйка без труда приготовит на своей кухне. Однако читатель сразу обратит внимание на особо тщательный подход к выбору продуктов и приготовлению блюд.

Зображення
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7685
З нами з: 01 березня 2016, 11:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5725 раз.
Подякували: 2970 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня - 1892

Повідомлення D_i_V_a » 30 травня 2021, 13:50

D_i_V_a написав:
D_i_V_a написав:Рецепти від кінця ХVІІІ століття.
Ну, то подивимось що в книжці розповідається про... горілку, тобто водку. Не багато, але колоритно. Життя в шинку було кольорове, різнобарвне, чим і бавило око :beer:

Водки.

ВОДКИ подкрашивать.


Зеленую, настаивать с мятою, или петрушечью зеленью, или хреновыми листьями.
12 липня минулого року виклала це повідомлення і промайнула думка, чи не зробити спробу пофарбувати горілку? Чи це вийде?

Експеремент почався з зеленою фарбою. Але підготовчий процес тривав доволі довго, то того не було, то іншого...
Купилися пляшки з можливістю герметично закрити і коли все було зібране, то одна наповнилась петрушкою (ліва), а друга м'ятою (права). Все залилося прозорою рідиною-горілкою, підписалося і поклалося в темну шафу.
Мала думку, що церез декілька тижнів подивлюсь, що там вийшло... і про все це благополучно забулось :D

Зображення
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 75
З нами з: 26 червня 2020, 05:00
Звідки: Львів
Подякував (-ла): 4 раз.
Подякували: 97 раз.
Стать: Чоловік

Re: Образцовая кухня

Повідомлення drapieznik » 31 травня 2021, 21:11

Скористаюся вашою темою, й викладу тут скан книги якій виповнилося 120 років з моменту видання (точніше її 19го видання..). До речі, книга була видана у Варшаві, яка на той момент була в складі так званого Польського царства, а властиво тої ж Російської імперії. Мова книжки - польська, як й її авторка.
Люцина Чьвєрчакєвіч https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%A6%D0%B2%D1%94%D1%80%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B0 вочевидь була фахівцем з домогосподарства й ділилася своїм курсом для жінок в цій справі. Її книга - це збірка не тільки переписів, але й системи подавання певних страв.. Книжка походить з моєї родинної бібліотеки, але початковий її етап існування був у книгарні Бернарда Полонєцкого у Львові. Мені невідома доля її набуття моїм стрийком нейрохірургом з Одеси - можливо на розпродажі з рук, а можливо дісталася від його батька, мого дзядзя Івана. Авторка книжки у вступі написала зокрема, що "свіжість та вибір якісних продуктів є першою умовою доброї кухні, бо з поганого нічого доброго створити неможливо.." Також пані Люцина вважала шо "смачно приготовлений обід, є основою домашнього щастя та доброго гумору чоловіка".. Я від своєї мами перебрав частину її рецептів не з бажання покращити гумор свого тата чи власний, а більше з причин її старості.. Думаю шо сьогодні, коли роль "покращення гумора" може випадати будь-кому, незалежно вже від статі, декілька старих переписів може стати в пригоді ,тим більше шо сьогодні можливість вибрати та придбати продукти можна набагато більш ширшим верствам населення, аніж 120 років тому.. З повагою Лев Т.

Lucyna Ćwierczakiewicz - 365 obiadów/w. XIX.-Warszawa, 1901.-560s. - Розмір файлу формату djvu - 120МБ.
https://drive.google.com/file/d/1RyVR5A ... sp=sharing

Зображення

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7685
З нами з: 01 березня 2016, 11:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5725 раз.
Подякували: 2970 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня

Повідомлення D_i_V_a » 02 червня 2021, 14:14

drapieznik написав:...Авторка книжки у вступі написала зокрема, що "свіжість та вибір якісних продуктів є першою умовою доброї кухні, бо з поганого нічого доброго створити неможливо.." Також пані Люцина вважала шо "смачно приготовлений обід, є основою домашнього щастя та доброго гумору чоловіка"...
Цілком згодна з авторкою, царство їй небесне.
Це мій досвід, щодо першого вислову, так і до другого.
Скільки разів пробувала "врятувати" щось пропадаюче - стільки ж разів шкодувала і казала, що більше цього робить не буду. Раз десять, мабуть, отако спотикнулася і з того останього разу більше застарілі/припорчені/залежані продукти не використовую.
А що стосується другого вислову, то це про мого чоловіка :D , він зовсім не вміє готувати і, як мені здається, зовсім не хоче цьому навчиться :( , але відноситься до так званої категорії гурманів і поціновувачів ексклюзивної кухні. Якщо мені щось не вдається, а таке трапляється коли перебуваю не в доброму гуморі або експерементую, або просто умисно готую здорову але не смачну страву :pardon: , то на його обличчі все написано - він просто нещасний. І в такі хвилини мені стає його шкода, але глибоко в душі я від цього всього регочу :ROFL:. Але якщо страва вийшла добре, то ми веселимося вже разом, бо він у доброму гуморі і вись час жартує...
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Аватар користувача
 
Повідомлень: 7685
З нами з: 01 березня 2016, 11:52
Звідки: Київ
Подякував (-ла): 5725 раз.
Подякували: 2970 раз.
Стать: Жінка

Re: Образцовая кухня

Повідомлення D_i_V_a » 06 червня 2021, 13:59

drapieznik написав:.. Я від своєї мами перебрав частину її рецептів не з бажання покращити гумор свого тата чи власний, а більше з причин її старості.. Думаю шо сьогодні, коли роль "покращення гумора" може випадати будь-кому, незалежно вже від статі, декілька старих переписів може стати в пригоді ,тим більше шо сьогодні можливість вибрати та придбати продукти можна набагато більш ширшим верствам населення, аніж 120 років тому.. З повагою Лев Т.

Lucyna Ćwierczakiewicz - 365 obiadów/w. XIX.-Warszawa, 1901.-560s. - Розмір файлу формату djvu - 120МБ.
https://drive.google.com/file/d/1RyVR5A ... sp=sharing

Зображення
Дякую за книгу! Люблю старі видання. Скачала і поклала до своїх скарбів. Єдине що, це моя перша книга польскою кулінарною мовою і...все йде доволі повільно... Тобто навть її перегляд затягнувся.

Те, що я зі своїм чоловіком, як то кажуть "вляпалась" - це я взнала вже після весілля, бо до того мені не зустрічалися чоловіки які не вміли (і не хотіли) готувати.
Ловити, чистити й смажити рибу - це було завжди суто чоловіча справа. І те, що людина може не любити рибу було просто ступором в наших відносинах.
Плов - не терпить жіночих рук - таке завжди з хитрою посмішкою говорили чоловіки в моїй родині. Рибна юшка, тобто уха - страва чоловіків. Навіть майже всі йушки (супи) було "роботою" чоловічої половини родини (і я дуже сподіваюсь, що це предавалось крізь покоління). Загалом маю думку, що для чоловіків готувати - це відпочинок від більш важких справ :D

Кухар (повар) - слово чоловічого роду. Зіркові кухарі бувають тільки чоловічого роду :wink: . Начебто нещодавно в Европі з'явилась одна зіркова кухарка, але це ще потребує перевірки.
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?

Поперед.Далі

Повернутись до Про наше, про жіноче

Хто зараз онлайн

Зареєстровані учасники: Bing [Bot], Google [Bot], Vic-tor