Тамара Сопілка » 25 травня 2020, 13:13
Починаючи свої пошуки, в уяві склался історія, що предки мої козацького роду (бо хіба ж може бути Сопілка - не козак), оселилися в селі Хмельовому Єлисаветградського повіту після розгону Запорізької січі генералом Текелія, тим більше, що Хмельове - власність Текелія і те, що він дозволяв селитися козакам, відомий факт. Але. як часто буває, щось піщло не так... Вперше Сопілки згадуються аж в 1802 році, хоча метричні книги по селу є з 1780-х. Склад сім"ї цікавий - Іван Сопілка, 33, Меланія, 30 та їх діти - Феодор, 21, Михайло, 18, Савка 14. За віком це швидше брати, ніж сини. Тим більше Михайло (мій прямий предок) в пізніших записах зустрічається як Михайло Мокієв, Аникеев, Макеев і ніколи Іванів. Саме Михайло Сопілка, одружившись на Євдокії Червяк, оселився в Хмельовому і став родоначальником великої гілки Сопілок, яка живе і розвивається до сьогодні. На цьому можна було б і зупинитися. Але ж точить Червяк (я ж тепер знаю, що і це прізвище моє родинне)) звідки прийшли мої Сопілки і куди поділися інші брати. Подумала, що досить рідкісне ім"я Мокій мені допоможе. Передивилася навколишні села, тому що у 1822 році знайшла запис, про те, що" деревни Дабичевки подданий молодик Евсей Сопілка первим браком..." може це наш Савка. І все. Більше про нього ніяких згадок. І про Федора є один запис про народження сина і теж все. Про Івана взагалі нічого. Меланія згадується кілька раз у воспреємніках. Ну і Мокій , само собою, цікаво хто ж він і звідки?
Тамара Сопілка
цікавлюсь прізвищами Сопілка (ко), Бойко, Матушевич (Матусевич), Омельченко, Дідковський, Вітвіцький, Заіончковський, Поліковський, Пуліковський