D_i_V_a написав:Тему створено для розповідей про ваш Нотр-Дам. Про вашу з ним зустріч. Про згадки як то воно було і чи взагалі запам'яталось.
Запам'яталось.
Зустріч була давно, але вона дійсно запам'яталась. І запам'ятався вигляд собору. Він мене тоді засмутив, бо гарним я його не побачила... Ці квадратні башти справили відчуття розчарування. В середині собор не запам'ятався, мабуть він був такий як і більшість церков - розкішний і помпезний. А от одна подія врізалась в пам'ять - я купила в соборі монету з виглядом собору. Так звану ювілейну. Купила її в автоматі. Я вкинула в автомат 2 євро і отримала ювілейну монету. Дуже пам'ятаю те відчуття, коли тримала її в руці, думала про її неміряну для мене цінність і таку легкість і спрощену процедуру її отримання... Це було приємно.
Після того була водна екскурсія човном для туристів. І побачилась тильна сторона собору зі шпилем і граціозним виглядом, що справило дійсно гарне враження.
Нотр-Дам де Парі.JPG
Тоді історія мене не дуже цікавила, можливо і чула розповідь про собор, але вона не запам'яталась. Але сьогодні вже можу припустити, що собор не добудували, бо є розкидані по всій європі такого ж типу собори, і у деяких недобудовані величезні шпилі. Наприклад як у Нотр-Дам де Стразбург.
Такі собори будувались напротязі багатьох століть і через нестачу коштів, а також через спрощення архітектурних форм, приймалися рішення залишать так як є.
У Старзбурзького собору є тільки один шпиль, а другий вирішили не добудовувать.
Нотр-Дам де Старзбург.JPG
Більше повезло Кьольнському собору. Башти також не добудували, грошей не було і загубились креслення. Але їх випадково через 200 років віднайшли і прийняли рішення його добудувать.
Київський костел дуже схожий на ті собори і за величчю і за духом, і має обидва шпиля, але його так заставили іншими будовами, що неможливо роздивитись... а яка чудова споруда...
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.