Щойно, читаючи знайомий текст наткнувся на непомітну інформацію.
Мова іде про "нову слободу" "під Пєтухами" тобто
Півнями. Я маю думку що мова іде чи то про
Дмитрівку, чи то про
Волицю. В тексті пишеться про суперечку шляхтича з князем - Янушем Острозьким, за землю на якій буде "осаджено" цю саму "нову слободу". В кінці зазначено, що віднедавна (люстрація пройшла в 1616 році) слобода була осаджена у володіннях фастівського біскупства. Тобто є всі підстави вважати, що цією слободою могла бути Дмитрівка, адже вона лежить майже на межі трьох різних володінь: фастівського біскупства, Корнинської землі і Білоцерківського староства. Волиця, малоймовірно могла бути цією слободою, бо знаходиться глибше до володінь "фастівщини", однак цього варіанту також не слід виключати. Мене трохи налякало словосполучення "під Пєтухами", що могло бути розтлумачене як "на Південь від Пєтухів", однак моя думка, що оце
під - значить нижче за течією річки Унави. До того ж південніше Півнів навряд чи могло бути володіння фастівського біскупства, бо то споконвічна територія Білоцерківського староства. Тому мій варіант, що це або Дмитрівка, або Волиця. Є ще одна цікава деталь, що прослідковується на карті Річчі Занонні, яку видано на півтора століття пізніше від подій описаних у джерелі. На ній вже наявна Волиця, однак Дмитрівки немає(не показана)?, але частина землі де вона має з'явитися належить Білоцерківському старостві. Що також є досить цікавим фактом та можливо підтверджує виникнення саме Волиці, а тей шматок являється "заброньованим" Білоцерківським староством для майбутнього розростання села Півнів.
А як Ви вважаєте, що з'явилось першим? Прошу свої думки аргументувати.
Карти і оригінальний текст додаю:
Червоним - зображено приблизні володіння Білоцерківського староства
Зеленим - фастівського біскупства
Синім - Корнинську землю
Малиновим - напрям течії Унави
Чорним - підкреслено опорні точки.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.