Олексіївка (Мендиківці), село, Сокирянський р-н, Чернівецька обл, Україна

Відповісти

У цьому селі/Цим селом/Це село

Народився і живу
0
Немає голосів
Народився, але не живу
0
Немає голосів
Жили мої батьки
0
Немає голосів
Жили декілька поколіннь моїх пращурів
1
50%
Жило більше 7 поколіннь моїх пращурів
0
Немає голосів
Досліджую
0
Немає голосів
Цікавлюсь
0
Немає голосів
Є зв'язок моїх пращурів з цим селом
1
50%
Ваш варіант відповіді
0
Немає голосів
Ваш варіант відповіді
0
Немає голосів
 
Всього голосів: 2

Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8876
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3562 рази
Подякували: 2154 рази

Олексіївка (Мендиківці), село, Сокирянський р-н, Чернівецька обл, Україна

Повідомлення АннА »

З другої теми
Andriy Zatushevsky писав:Родина походить з Чернівецької області (Сокирянський р-н, м.Сокиряни, с. Олексіївка)
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8876
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3562 рази
Подякували: 2154 рази

Re: Олексіївка (Мендиківці), село, Сокирянський р-н, Чернівецька обл, Україна

Повідомлення АннА »

Олексі́ївка (колишнє Мендикауци) — село Сокирянського району Чернівецької області. Населення — 1 142 чоловік.
Історія
Перша згадка про село — 1533 рік. До 1944 — Мендикауци. На території Сокирянського району Чернівецької області, Олексіївської сільської ради розташовано 2 населені пункти — с. Олексіївка та Новоолексіївка.

Село Олексіївка розташоване за 16 км на захід від райцентру, за 12 км від найближчої залізничної станції. Територія сільської ради межує з селами Молдови: Клокушна, Ходереуци, Корестоуци, Булбоака та селами нашого району Гвіздівці, Романківці, Вашківці. Населення села Олексіївка- 1092 чол., Новоолексіївка −395 чол.

В письмових джерелах село Олексіївка вперше згадується у 1533 році під назвою «Мендикауци». Мендикауци засновані євреєм Мендиком. Село було розташоване над панським ставом, в бік Ратушанського лісу. Місце може й було зручним для Мендика, бо знаходилось далеко від битих шляхів. Рідко хто сюди заглядав, ховався від напасті подалі. Те місце урочище ми тепер називаємо «Селище». Було у підприємливого торгівця Мендика де сховати своє добро. І за часів турків те загублене серед лісів « Селище» своїм розташуванням захищало його мешканців від багатьох бід. Але після 1812 року, коли Бессарабія за мирним договором відійшла від Туреччини до Росії, пожвавилися економічні, насамперед, торговельні зв'язки краю з іншими регіонами імперії.

Для закріплення території за Росією всіляко заохочувались переселення на Бессарабію, поближче до кордонів з внутрішніми областями України. Землі виділялися для переселенців за помірно низькими цінами, надавалися великі пільги. За нових умов старе « Селище» вже не було зручним, тому почалося заселення на новому місці, де розташоване село Олексіївка, поближче до шляху. Сюди переселилися люди з Подністров'я. Рік 1909 — це рік заснування села Новоолексіївка. Раніше називалося Напів — Мендиківці. Першими жителями села були сім'ї Гуменчука та Шамбрановича. Дана земля належала поміщику Каземіру, який проживав у Вашківцях. Саме найцінніше для людини- це її здоров'я. Перший лікар, який обслуговував жителів сіл — Завадський В. І., який проживав в селі Напів — Мендиківці, прийом хворих здійснював в своєму будинку. Жителі користувалтся послугами лікаря Трахтембройта, який проживав в Бричанах а також хворих обслуговував лікар з Сокирян.

Після війни в 1946 році в селах Олексіївка та Новоолексіївка було відкрито два медпункти. В селі Олексіївка прийом здійснював фельдшер Санюк, а в селі Новоолексіївці Рибак М. С. Медпункти знаходилися в старих приміщеннях. В даний час на території сільської ради розміщені та фукціонують два фельдшерсько- акушерські пункти, які укомплектовані кадрами згідно зі штатним розписом, БК с. Олексіївка, клубс. Новоолексіївка, дві загальноосвітні школи с. Олексіївка та Новоолексіївка, ДУ, два відділення зв'язку с. Олексіївка та с. Новоолексіївка, дві бібліотеки с. Олексіївка та с. Новоолексіївка.

Провідною галуззю с. Олексіївка та с. Новоолексіївка є заняття підсобним господарством. На території сіл Олексіївка та Новоолексіївка діють культосвітні заклади. В будинку культури створено народний фольклорний ансамбль " Господарочка ", який із своїми виступами неодноразово займав призові місця в районі та області. В селі Новоолексіївка відновлено ансамбль "Джерело ". Проводяться масові заходи, тематичні вечори (до дня 8 Березня, Дня захисника Вітчизни та інші), конкурси, дискотеки. Жителі нашого села не тільки полюбляють співати, але й залюбки захоплюються народним мистецтвом, у них золоті руки. Вони вміють в'язати, вишивати, виготовляти декоративні вироби з соломи. Неодноразово бралися виставки в район жителів села таких як Скальська М. П., Єрейчук Л. С. та багато інших. На даний час село газифіковане. На сільському стадіоні в селі неодноразово проходять змагання між командами нашого села та сусідніми селами.
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8876
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3562 рази
Подякували: 2154 рази

Re: Олексіївка (Мендиківці), село, Сокирянський р-н, Чернівецька обл, Україна

Повідомлення АннА »

З історії міст і сіл УРСР виданої у 1968-1973 роках.
ОЛЕКСІЇВКА (до 1947 року — Мендиківці)— село, центр сільської Ради. Розташована за 16 км на захід від райцентру, за 12 км від найближчої станції Романківці Львівської залізниці. Населення — 1018 чоловік. Сільраді підпорядковане село Новоолексіївка.

В селі—колгосп «Більшовик», організований у 1946 році, має 3460 га землі, у т. ч. орної — 2533 га, саду — 95 га, під ставками—89 га. Основні сільськогосподарські культури — пшениця, кукурудза, цукрові буряки. Напрям господарства зерно-буряковий з розвиненим тваринництвом. На фермах близько 3 тис. голів худоби. В 1956 році колгосп був учасником Всесоюзної виставки досягнень народного господарства і нагороджений медаллю за високу продуктивність тваринництва та врожаї зернових культур. В господарстві є пасіка, млин, столярна майстерня, олійниця, кузня, використовується 31 трактор, 17 автомобілів, 18 комбайнів та інша техніка.

В Олексіївці є восьмирічна школа, клуб, бібліотека. Працюють фельдшерсько-акушерський пункт, пологовий будинок, промтоварний та господарський магазини, майстерня побутового обслуговування, відділення зв’язку, їдальня, профілакторій.

Мешканці Олексіївци спорудили близько 300 нових житлових будинків. На вулицях прокладено шосе, тротуари.

В письмових джерелах село вперше згадується у 1533 році під назвою «Мендекауци».

При визволенні села від німецько-фашистських загарбників тут загинув смертю хоробрих офіцер Червоної Армії майор Алексеев. В честь його село назване Олексіївкою.

94 жителі — учасники Великої Вітчизняної війни, нагороджені орденами і медалями СРСР. Партійна і комсомольська організації в селі створені у 1945 році.
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Відповісти

Повернутись до “Літера О”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 16 гостей