Думаю що так, бо головним іде мабуть самоназва урочища, хутора, земельної ділянки. І по ній іде прізвисько.SNIGURIVNA написав:Як гадаєте, шановні, чи могло бути таке, щоб людина отримувала прізвисько від попереднього мешканця певної земельної ділянки, хутора, урочища?
Є родина, кілька гілок якої мають ще й прізвисько ( чи то, як кажуть, вуличне прізвище). Одна з гілок походить від господаря млина. Млин ніби стояв на горі, яка має й зараз назву за прізвищем іншої родини. А колись там був одноіменний хутір. І в тому хуторі певний час мешкав чоловік з родиною, що був селянином сусіднього села. От ця людина мала прізвисько, під ним його й знали на новому місці, і так його й писали у метричних. Це його прізвисько якимось чином перейшло на рідних господаря млина. Шлюбів безпосередньо між двома родинами не знайдено. Єдине, що їх пов'язує - земельна ділянка у певному місці.АннА написав:Є натяки на перехід прізвиська до нового господаря?
SNIGURIVNA написав:По своїх селах маю кілька прикладів, коли у ревізії 1850 писали такий-то і він же такий-то. Але скоріше йшлося про два прізвища.ГіП написав:в ревізії 1859 по сусідньому селу записували і прізвище і по-вуличному, а у нас нажаль ні
Як приклад, зять жив у родині тестя, писався на жінчине прізвище, і діти теж, або жінка овдовіла, її звикли називати старим дівочим прізвищем, та й її дітей разом з нею, онуків вже навіть по тому, як її не стало.
Тобто це теж родові прізвища.
Прізвиська проскакують у метричних записах.
До другої половини 19ст. це загалом зникає.
skelya написав:
... В селі, звідки мої предки, говорили - "іду до Пасюка", маючи на увазі Дзигаря, хоча цього прізвища в родині немає. Таку звичку, чи звичай, переселенці принесли і сюди. Хто би не купив хату старожила, яке би прізвище не мав, по вуличному називають прізвище першого ґазди - "у Оксани, у Зигаря старого"- ніякого відношення ця жінка не має до родини, крім того, що купила хату. Мої діти - четверте покоління - вже так не говорять.
За что меня миряне прозвали Рудым Паньком - ей-богу, не умею сказать. И волосы, кажется, у меня теперь более седые, чем рыжие. Но у нас, не извольте гневаться, такой обычай: как дадут кому люди какое прозвище, то и во веки веков останется оно.
Думаю, що це прізвище краще пасує до теми Прізвища, що викликають усмішкуal_mol написав:без комментариев
Зареєстровані учасники: Bing [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot]