Чернігівські єпархіальні відомості

Відповісти
Аватар користувача
lenara
Повідомлень: 29
З нами з: 14 січня 2020, 15:36
Стать: Жінка
Дякував (ла): 19 разів
Подякували: 23 рази

Чернігівські єпархіальні відомості

Повідомлення lenara »

"ЧЕРНИГОВСКИЕ ЕПАРХИАЛЬНЫЕ ИЗВЕСТИЯ" (1912— 17 — "Вера и Жизнь") — офіц. часопис Черніг. єпархії РПЦ. Засновані в липні 1861 істориком і черніг. архієпископом Філаретом (Гумілевським). Журнал складався з двох частин: щотижневої офіційної та неофіційної, яка виходила один раз на два тижні. Неофіц. частина часопису називалася "Прибавление к Черниговским епархиальным известиям". Випуски мали порядкові номери від 1 до 24, а іноді зазначалися лише числа, відповідно, 1-ше і 15-те кожного місяця, інколи те й інше одночасно. Архієпископ Філарет (Гумілевський) одразу спрямував часопис на історико-краєзнавчу тематику. Після його смерті 1866 редакція журналу, що складалася переважно з викладачів Черніг. духовної семінарії, поступово відійшла від регіональної проблематики. Сторінки видання заповнювалися здебільшого статтями теор. змісту. Кращі традиції засновника єпархіального часопису почали поволі відновлюватися в 1890-х рр.
Припинили своє існування 1911, точніше, були перейменовані. Наприкінці останнього № 24 редакція повідомляла, що: ""Черниговские епархиальные известия” припиняють своє самостійне існування. Замість них буде видаватися новий журнал "Вера и Жизнь”". Відтепер офіц. видавцем журналу стало Братство Святого Михаїла, князя Чернігівського, засноване 1888 при Черніг. духовній семінарії. Програма часопису передбачала такі тематичні розділи: "1) богословсько-філософський відділ; 2) пастирсько-місіонерський відділ; 3) церковно-історичний відділ; 4) літературно-педагогічний відділ; 5) церковно-громадський". У журналі "Вера и Жизнь", на відміну від "Ч.е.и.", друкувалася спочатку неофіц. частина, в якій пагінація сторінок кожного наступного номера починалася заново, а потім — офіційна, де пагінація була наскрізною через усі річні номери.
Журнал виходив нерегулярно. Видання було припинено 1917 (№ 3—4). Постановою надзвичайного з’їзду духовенства та мирян Черніг. єпархії було ухвалено рішення на наявні засоби видавати газ. "Черниговский вестник".
Черніг. єпархіальні часописи містять статті з історії Чернігівщини і загалом України 10—19 ст., матеріали про Першу світову війну, поширення революц. ідей різних відтінків і ролі Церкви в запобіганні їхньому впливові на світогляд простих людей, життя і творчість письменників, церк. діячів та ін. Серед авторів статей і публікаторів істор. джерел були Філарет (Гумілевський), О.Ханенко, Г.Милорадович, П.Добровольський, М.І.Петров, В.Дроздов, В.Модзалевський, А.Страдомський, О.Єфимов. Статті та матеріали, надруковані в "Ч.е.и." та "Вере и Жизни", відображають сусп. процеси в Пн. Лівобережжі, церковно-реліг. життя Черніг. єпархії у 2-й пол. 19 — на поч. 20 ст. Тарасенко О.Ф.
http://resource.history.org.ua/cgi-bin/ ... khyalnye_z


Чернігівські єпархіальні відомості http://book-olds.ru/BookLibrary/49006-C ... echat.html
Прізвища в роду: Клименко, Тищенко, Кобзар, Леонов, Бабенцев
Відповісти

Повернутись до “Для дослідження духовенства”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 9 гостей