Вернер » 22 жовтня 2020, 20:40
Лист Людвика Шигуди до в батьків на Україну:
«Добрий день, мої дорогі родителі, папа, мама, Зіна, Юра і Міла.
В перших рядках свого листа спішу Вас повідомити, що я живий і здоровий, чого і Вам бажаю.
Я не знаю, чи Ви одержали мого листа, якого я написав Вам 6-IУ-42, але послав його до Вас 10 числа через те, що не знав, де пошта, а хазяйка не мала часу.
Я спочатку вагався писати, нам говорили, ще листи не йдуть, але одна дівчина з села Якушинець одержала два листи з дому. Я переконався, що листи додому ходять , і спішу Вас повідомити про свое життя у Німеччині.
Як Ви знаете з першого листа, я приїхав у Кейлєрзвальде 9-го 6ерезня. Тут була ще зима. Снігу мало, морози майже такі самі, як у нас, але скоро сніг станув. Почалася весна. З початком весни почались польові роботи: оранка, сівба. Грунт тут недобрий, самий пісок, потребує сильного угноєння. Я бачив, як мій господар готував землю під картоплю. Поле було виораве ще з осени. Весною він просапав, скультивував, заборонував у два сліди. Але це ще не все. Він вивіз гною, розкидав рідко, так сантиметрів з 5 завтовшки, і виорав. Тільки після цього у них садять картоплю. Роботи коло землі багато. Тут сіють переважно жито, овес, ячмінь. Пшениця тут не родить через те, що вона потребує більше тепла. Удень тут дуже тепло, а вночі заморозки. Оце днів зо два погода, а то весь час дощ і дощ.
Моє здоров'я похитнув господарів кінь—укусив за ліву грудь.
Але нічого, все іде добре. Одно погано: що я не взяв з собою костюма і черевиків. Сьогодні неділя, пішов би до хлопців, а у подертому неохота йти. Марки, які я взяв з собою, пропив на пиві. От уже вчора місяць, а водки ще не пив. Щодо харчів тут добре. У мене до Вас е одне прохання; довідайтесь на пошті, чи ходять сюди посилки. Якщо ходять, то прошу Вас вишліть мені мій костюм і черевики. Ще одна просьба до Вас, якщо можна, вишліть мені партію доміно. Давно не грав, охота пограти.
Напишіть мені, як ваше здоров'я, як Ви поживаєте у 1942 р., як сімейні справи. Напишіть мені, хто прийшов з полону, чи нема Юстиня, Вані. Пишіть мені усі ваші новини. Напишіть, чи у Вас весна, чи ще зима, бо тут весна у повному розгарі. Почали сіяти тут 1-го числа цього місяця.
Передайте гарячий привіт усів рідним і знайомим. Писати більше нема чого. Тепер докладно напишу Вам свою адресу: Людвік Шигуда, Кейлєрзвальде О-С Кр. Гр. Штергліц. До побачення. Сильно жму Вашу руку; Ваш син Міша. Жду відповіді».
Кам'янські вісті №67 від 09.06.1942, сторінка 2
Час плине