Дні пам'яті.

Відповісти
Аватар користувача
cronoster
Повідомлень: 537
З нами з: 26 листопада 2016, 23:28
Стать: Чоловік
Звідки: Галицький Гуцуленд
Дякував (ла): 117 разів
Подякували: 997 разів

Re: Дні пам'яті.

Повідомлення cronoster »

Років 5 тому родич встановив пам'ятник на віднайденій могилі нашого пращура (3- прадіда) з боку мами. А от зі сторони батька нажаль не відома локація могил прадідів. Мав надію на поминальні дні розпитатись когось з однофамільців про поховання, проте не склалося.
Коли згасне людська пам'ять й замовкнуть літописи, говоритиме каміння.
Аватар користувача
D_i_V_a
Повідомлень: 9520
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Стать: Жінка
Звідки: Київ
Дякував (ла): 6268 разів
Подякували: 3668 разів
Контактна інформація:

Re: Дні пам'яті.

Повідомлення D_i_V_a »

Vic-tor писав:Наступають особливі поминальні дні, які звичайно, шанують усі люди, але на мій погляд, ті, що цікавляться своїм родоводом, мають до цього більш широке ставлення...
На Київщині називають по-різному - поминальні дні, поминки, проводи, гробки.
Море люду в ці дні просто "пре" на цвинтар. У кого є сили, всі йдуть. Як магнитом тягне... ну так мені здається...
Особливо важко тим, у кого родичі на різних цвинтарях лежать, а поминальний день співпадає...
Цікаво також, що заходять не тільки до своїх, а якщо десь поряд добрий знайомий лежить, то і до нього прийдуть... і поговорять трошик, чи просто привітаються...
А потім розповідають іншим так - я до того заходив, у того був, і до тої завернув...
Дивний звичай, але сидить мабуть вже на рівні генетики...
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?
Аватар користувача
SNIGURIVNA
Повідомлень: 1148
З нами з: 02 липня 2017, 11:49
Стать: Жінка
Дякував (ла): 398 разів
Подякували: 624 рази

Re: Дні пам'яті.

Повідомлення SNIGURIVNA »

D_i_V_a писав:Дивний звичай, але сидить мабуть вже на рівні генетики...
Це так не тільки на Київщині.
"В кінці наших пошуків ми знову будемо стояти там, звідки почали, і знову побачимо це місце вперше." Х. Банцхаф
Цього року виповнюється 30 років від дня, коли я намалювала перше дерево свого роду.
Тут мій Орловець
Тут Мій щоденник
Аватар користувача
D_i_V_a
Повідомлень: 9520
З нами з: 01 березня 2016, 10:52
Стать: Жінка
Звідки: Київ
Дякував (ла): 6268 разів
Подякували: 3668 разів
Контактна інформація:

Re: Дні пам'яті.

Повідомлення D_i_V_a »

Vic-tor писав:... Але виникло якесь подвійне відчуття, з одного боку ніби добре, а з іншого якесь гнітюче враження, що з містом дитинства мене вже більше нічого не зв'язує, ніби перевернулась якась дуже важлива сторінка мого життя. Все знайоме, але інше, зовсім інше, якісь чужі відтінки минулого...
Це нормально, особливо коли людина їде в другу місцевість... Тільки інколи (хочаби 1-2 рази на рік) приїжджаючи, сильно бачаться зміни. Якщо там нічого не ремонтується і тільки теплиться життя - це видно і сумно від того. А коли там життя бурлить і зносяться старі будинки і будуються нові, то також виникає відчуття - це не моє, стало по-другому, стало гірше, мого минулого тут більше немає. Але ми маємо усвідомити - життя іде далі. Багато чого, до чого звикли і це є сьогодні нормаю життя, ще не так давно було зовсім по іншому.
Дуже живенько згадую, коли помер дід, то ми з чоловіком йшли на дачу пішки з самого Вишгорода щоби повідомити батьків про смерть і похорон. Рідкі проїжджаючі машини не зупинялись, що зрештою зрозуміло. Прийшли десь о другій ночі. Сьогодні це нонсенс, бо є телефонний зв'язок. Але... гидотна здоровецька антена стоїть не так далеко від нашої дачі...
Дідкі(о)вський, Тишкевич, Садовський, Лукашевич, Домарацький, Денбицький, Білінський, Стефанський, Дименський, Бе(а)рлинський,
Пустовіт, Павленко, Бургала, Борсук, Слабошевський
Онацький
г. Муром - Гостев, Зворыкин, Шелудяков, Пешков?
Онлайн
Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8854
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3546 разів
Подякували: 2136 разів

Re: Дні пам'яті.

Повідомлення АннА »

День всіх святих – 1 листопада

Зображення

1 листопада Римо-Католицька Церква святкує День всіх святих, а наступного дня — спомин всіх померлих вірних. У цей день в Україні, особливо Західній, існує традиція відвідувати могили родичів, відправляти там панахиди.

1 листопада — особливий день для вірних та духовенства УГКЦ, оскільки цього дня 1944 року помер Митрополит Андрей Шептицький, який очолював Церкву впродовж 44 років.

Загалом вшанування святих у Церкві бере свій початок разом із культом перших мучеників християнської ери. На початку християни відзначали «день народження до неба» (dies natalis), тобто день мучеництва поодиноких християн. Зазвичай, цей день співпадав з днем поховання, тому за загальноприйнятим тоді звичаєм, при їхніх гробах відбувалися трапези. У випадку християн цією трапезою було звершення Євхаристії. На початку спомин святих мучеників був стисло пов’язаний з місцем перебування їхніх останків тіла. Згодом, завдяки взаємному обміну літургійними календарями поміж локальними церковними спільнотами, згадування мучеників якогось одного місця поширюється також на інші церковні округи.
Значне збагачення літургійних календарів споминами dies natalis мучеників спричиняється до того, що у ІІІ-ІV ст. виникає окреме свято всіх Мучеників, оскільки протягом Літургійного року було вже неможливо згадати усіх відомих і безіменних християн, які пролили кров заради Господа та Його Євангелія.

Початок святкування урочистості Всіх Святих у Західній Церкві можна побачити у посвяченні Папою Боніфатієм IV 13 травня 609 (або 610) року колишнього Пантеону, язичницького святилища у Римі, де за давніх часів були зібрані ідоли богів, шанованих у Римській імперії, як церкви на честь Діви Марії та усіх Мучеників. Річниця цього дня відтак щорічно святкується з великою урочистістю.

У наступному столітті Папа Григорій ІІІ (731-741) у базиліці св. Петра посвятив каплицю на честь Спасителя, Його Пресвятої Матері, всіх Апостолів, Мучеників і сповідників Христа та усіх досконалих праведників, які почили по всьому світі. Дата посвячення цієї каплиці невідома, але від того часу в деяких країнах (Англії, Ірландії) починають вшановувати Всіх Святих в день 1-го листопада. У ІХ-Х ст. цей день стає на Заході відомий як урочистість Всіх Святих. Папа Григорій VІІ (1073-1085) остаточно скасовує відзначення цього свята 13 травня, пов’язане з посвяченням Пантеону, і переносить його на день 1-го листопада.

Східна Церква також відзначає свято Всіх Святих. За давньою традицією, що сягає ІV-V ст., Всіх Святих східні християни згадують у Літургії в першу неділю після П’ятидесятниці. Таким чином підкреслюється особливий зв’язок святості з дією Святого Духа в людських серцях. На наступний день після свята Всіх Святих, Західна Церква вшановує пам’ять померлих.

У перші віки християнства поминання померлих обмежувалося родинним колом. Особливими днями молитви за померлих були дні у безпосередній близькості до похорону, а також річниці смерті. Тому якийсь один загальновстановлений день пам’яті всіх померлих християн був для античної Церкви зовсім невідомий.

Такий день народжується у стінах монастирів. До сьогодні в багатьох чернечих спільнотах є звичай згадування поіменно своїх попередників і молитви за них у річницю їхнього відходу до Господа. Отже монастирські мури були добрим ґрунтом для постання перших спільних згадувань померлих. Так, наприклад, на початку IX століття в абатстві у Фульді (Німеччина) було встановлено, що 17 грудня, у річницю смерті їхнього засновника, будуть возноситись молитви за всіх померлих ченців цього монастиря.

Проте справжнє народження поминального дня на Заході пов’язане з іменем абата Одилона з Клюні (відомий бенедектинський монастир у Франції), котрий наказав в усіх підлеглих йому монастирях відзначати 2-го листопада як спомин усіх померлих вірних. У цей час в західній Церкві 1-го листопада вже відзначалося свято Всіх Святих. Тому дата абата Одилона, призначена для спомину усіх померлих християн, має глибокий зв’язок зі святом Всіх Святих.

З монастиря Клюні цей звичай поширився в усій Західній Церкві, яка до сьогоднішнього дня поминає усіх померлих другого листопада, тобто на другий день після урочистого згадування Всіх Святих. У цей день церковні спільноти збираються на цвинтарях для спільної молитви за померлих.

Церква східного обряду, окрім першої неділі після П’ятидесятниці, згадує у своїх молитвах всіх померлих й у неділю після Пасхи, у так звану Провідну Неділю.

Про історію та традицію празника «Всіх Святих» і дня поминання померлих
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Аватар користувача
Balymba
Повідомлень: 643
З нами з: 10 березня 2016, 09:25
Стать: Чоловік
Звідки: Гуцульщина
Дякував (ла): 634 рази
Подякували: 795 разів

Re: Дні пам'яті.

Повідомлення Balymba »

Взагалі-то на Західній Україні в теперішніх (і колишніх теж) греко-католиків прийнято поминати покійних в "памятну" суботу (останню перед св. Дмитрієм). Хоча і 1 листопада існують поминальні традиції, але здебільшого по містах і тих селах де колись було мішане (з римо-католиками) населення.
Левицький (придомок Попович), Левкун, Юращук, Стефурак, Кріпчук, Козьмин, Шовгенюк, Зеленевич, Ревтюк, Ґрещук, Вертипорох, Ківнюк, Чуревич, Панько, Данилюк, Жолоб, Мельничук, Ванджура, Козловський, Лесюк, Горішний, Попик, Ісайчук, Абрамюк, Дмитрук, Дудка, Микитишин, Gut
І-BY-78168/ Н
Онлайн
Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8854
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3546 разів
Подякували: 2136 разів

Re: Дні пам'яті.

Повідомлення АннА »

Сьогодні день пам'яті політичних репресій

phpBB [video]
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Відповісти

Повернутись до “Різне”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей