kbg_dnepr писав:Стародавня їжа та стародавня кухня / Еда и кухня наших предков
Ми схильні підсвідомо виходити з того, що так, як ми живемо зараз, люди жили завжди. Але і їжа, і куховарство дуже залежать від довкілля (наявних продуктів, доступних або поширених способів приготування) та традицій. Коли наші предки стали їсти борщ?
Мабуть дійсно треба переназвать тему, як то стародавня кухня. І не обов'язково це має бути українська... бо джерел для пошуків вглиб не так і багато.
Це не моя знахідка, це я подивилась передачу з відомим українським молодим кулінром, який щось там з однодумцями відроджує, віднаходить оті старовинні українські страви і популяризує.
Де берете? - постало йому питання.
А з Енеїди Котляревського - була вдповідь. - Що вони там в Енеїді робили? Билися. А між битвами відпочівали, їли і веселилися.
Котляревський народився 1769 року, а помер 1838.
То якщо заглянути в текст Енеїди, то можна там побачити назви страв на українських теренах у 18-му столітті. Який цікавий уривок віднайшовся! Як він гарно лягає на сучасну дійсність...
Ми вас одучим, супостати,
Морити вдов, дурить дівок,
Чужії землі однімати
І шкодити чужий садок.
Давайте вашого гульвісу,
Я вмиг його одправлю к бісу,
І вас подавимо, як мух;
Чого прийшли ви, голодрабці?
Лигать латинської
потапці?
Пождіть - ваш витісним ми дух!
Сам Котляревский російською мовою пояснює, що ж таке
Потапці - род окрошки с хлебом.
К.
але ж там написано латинської. І що ж ми можемо з цього припустити? Що потапці прийшли до україни як модна страва з якоїсь латини? А з якої тоді? І окрошку вони вже тоді знали? Уууу, як цікаво...
З цього всього може вийти гарне історичне дослідження