Галузевий державний архів Українського інституту національної пам`яті (ГДА УІНП)

ЦДІАК, ДАКО, ДАК та ін.
Відповісти

Оцініть роботу архіва за п'ятибальною шкалою

5
1
100%
4
0
Немає голосів
3
0
Немає голосів
2
0
Немає голосів
1
0
Немає голосів
 
Всього голосів: 1

Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8876
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3562 рази
Подякували: 2154 рази

Галузевий державний архів Українського інституту національної пам`яті (ГДА УІНП)

Повідомлення АннА »

Галузевий державний архів Українського інституту національної пам`яті (ГДА УІНП) створений в червні 2019 року на виконання Закону України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”.
Наше завдання – пошук, прийом, формування, облік та зберігання архівних документів, а також забезпечення права на доступ до цієї інформації.
Директором Архіву національної пам`яті є Ігор Кулик.
У червні 2019 року Уряд передав нашій інституції частину будівлі на вул. Пухівській, 7, у Києві, площею 11 000 кв. м. Саме тут планується розміщення Архіву національної пам’яті, де буде зосереджено орієнтовно 4 млн. справ з архівів Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Міністерства оборони, Державної прикордонної служби, органів прокуратури, судів тощо. Це буде найбільший архів на території України та серед аналогічних архівів країн Центральної та Східної Європи.
За півроку Архів національної пам`яті отримав позитивний експертний звіт на вже розроблену проектну документацію і був готовий почати реконструкцію споруди. Однак наразі, через ухвалення Верховною Радою змін до Державного бюджету на 2020 рік, в ГДА УІНП вилучили всі кошти на реконструкцію приміщень в сумі 57,6 млн грн. Тож на певний час реконструкція будівлі Архіву національної пам`яті поставлена на паузу.
Контакти ГДА УІНП:
Телефон: (044) 298-12-11
Пошта: info@hdauinp.org.ua
Facebook: https://www.facebook.com/hdauinp/
Прес-служба: 063 598 26 00
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8876
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3562 рази
Подякували: 2154 рази

Re: Галузевий державний архів Українського інституту національної пам`яті (ГДА УІНП)

Повідомлення АннА »

В Україні з’явився сервіс із пошуку інформації про репресованих


Про роботу Консультаційного центру та створення єдиної бази даних репресованих осіб в ефірі Українського радіо розповідає директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик.

До Дня пам’яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті відкрив Консультаційний центр із пошуку інформації про репресованих. Там надаватимуть консультації, супроводжуватимуть людей, які хочуть дізнатися долю репресованих осіб у 1917-1991 роках і зокрема допоможуть написати правильні звернення і запити в архіви, аби отримати усю необхідну інформацію про людей, історичні постаті та події.

"Ідея виникла досить давно. Кількість людей, які шукають інформацію про своїх репресованих родичів дуже велика. Тому було прийнято рішення, що настав час втілити цю ідею. Відтак у переддень пам’яті жертв політичних репресій ми вирішили відкрити цей центр, щоб через живе спілкування, телефон, електронну пошту чи фейсбук підказувати людям, з чого починати пошук, яка має бути форма звернення, куди краще звертатися, які є онлайн бази даних", – зазначає експерт.

На питання, що саме шукають люди та які складнощі мають в процесі пошуку Ігор Кулик відповідає: "Найперше люди шукають інформацію про своїх репресованих родичів. Дуже часто їм бракує інформації – дехто знає лише прізвище та ім’я, дехто лише приблизні роки народження або місце, де був арешт. Тоталітарна радянська система настільки намагалася знищити людей, що про ці події, про долі цих людей в сім’ї не говорили. А основні складнощі полягають у тому, що люди не до кінця розуміють алгоритм дій. Вони не знають про існування онлайн баз даних, де можна знайти інформацію про репресованих. Люди не знають, в якій формі писати звернення до архіву. Наше завдання – вирішити цю ситуацію".

Відомо, що багато справ репресованих за часи Радянського Союзу було втаємничено або навіть знищено. Яка імовірність того, що цю інформацію втрачено безповоротно пояснює Ігор Кулик: "Ризик реальний, враховуючи реалії, коли ми маємо окупований Крим та війну на Донбасі. Ми не маємо інформації про людей, які народилися на цих теренах. Зараз Державна архівна служба і архів СБУ починають процес відновлення проекту зі збору інформації про абсолютно всіх репресованих людей (розкуркулених, виселених, депортованих) з тим, щоб створити єдину базу даних на основі різних архівів і документів, де би всі охочі могли перевірити інформацію про репресованих родичів".

Зазначимо, що звернутися до Консультаційного центру можна безкоштовно у будні з 10.00 до 18.00 таким чином:

– за телефонами (067) 298-18-18 або (044) 298-12-12;

– надіслати листа на електронну пошту poshuk@hdauinp.org.ua;

– написати повідомлення у Facebook https://www.facebook.com/hdauinp

Источник: ukr.radio
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Аватар користувача
АннА
Супермодератор
Повідомлень: 8876
З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
Стать: Жінка
Дякував (ла): 3562 рази
Подякували: 2154 рази

Re: Галузевий державний архів Українського інституту національної пам`яті (ГДА УІНП)

Повідомлення АннА »

Український інститут національної пам’яті презентував нову онлайн-платформу «Архів усної історії», що містить наразі 100 записів, а загалом буде завантажена 1600 інтерв’ю.
Презентація нового онлайн-ресурсу «Архів усної історії» https://ui.uinp.gov.ua/uk

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила під час презентації головний спеціаліст сектора обліку та збереження усних джерел УІНП, координатор роботи з розробки та наповнення архіву усної історії Тетяна Привалко.
«Наразі в Інституті зберігається понад 1600 інтерв’ю про різні історичні події, зокрема Другу світову війну, Голодомор, дисидентський рух. Нашими основними тематичними колекціями, що наразі представлені на платформі, є Революція Гідності, російсько-українська війна та український визвольний рух. Архів розділений на фонди за назвами організацій, установ і прізвищами приватних дослідників, що записували усні історії. Наразі в Інституті зберігаються понад 30 таких фондів. На платформу завантажено 5 фондів і 101 інтерв’ю. Робота триватиме, щоб поступово оприлюднити всі наявні записи», - сказала Привалко.
Вона розповіла, що збирати записи усних свідчень почали після Революції Гідності, коли кількість інтерв’ю почала стрімко зростати.
«Їх приносять дослідники на збереження і для оприлюднення. А ми через підготовку книг можемо видати лише невелику частину. Приблизно п’ята частина фрагментів усіх інтерв’ю була оприлюднена нами у видавничих серіях. Тож стало зрозуміло, що треба готувати архів, до якого можуть мати вільний доступ усі зацікавлені», - зазначила Привалко.
Своєю чергою голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зауважив, що Архів усної історії став результатом багаторічної роботи колективу.
«Архів усної історії - це велика робота і дуже корисна платформа, яка є відкритою і стане в пригоді і фахівцям, і тим, кого щиро цікавить історія, наука, журналістика. Архів є живим, доступним і популярним інструментом для пошуку і віднайдення історичної правди і важливих речей, які стосуються нашого минулого», - сказав Дробович.
Водночас він подякував усім організаціям, які долучилися до створення проєкту.
«Ми продовжуємо роботу і запрошуємо всіх до подальшого партнерства, тому що це портал, який може бути корисний всім, це один з найбільш доступних і зрозумілих способів збереження історії», - підкреслив голова УІНП.
Ази генеалогії ПОЧАТОК. Із повагою, Ганна
Відповісти

Повернутись до “Київ”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 11 гостей